Saturday, 30 April 2011

Plot Yang Mungkin Ada Dalam Sebuah Novel Islamik And Opinion Aku

Hai muslimah-muslimah bertudung labuh and lelaki-lelaki berserban sekalian. Kali ni aku nak ulas sikit pasal novel islamik. Aku tak suka novel islamik sebab banyak nya tak berpijak pada realiti. Aku benci orang yang kuat berangan and tak berpijak kepada realiti. Sebab tu aku benci korea., and perempuan-perempuan yang kuat berangan and demand lebih-lebih.

Ni antara plot yang mungkin ada dalam sesebuah novel Islamik. Sila berangan lebih agar korang dapat suami macam Ashraf Muslim. Korang memang kuat berangan and sentiasa demand.

1) Perempuan tu umur 21 baru. Tapi tetiba family suruh kahwin. Perempuan tu pun meronta-ronta agar dilepaskan. Tapi terpaksa jugak kahwin. Last-last suami dia ni rupanya hensem+ pandai baca quran+ pandai jadik imam+ subur. And memang penyayang. So lepas setahun kahwin dah ada anak. Sebab tu bukan main bahagia. Heppi ending, kan??


Ulasan aku:
Tu yang korang perempuan selalu expect. Perkahwinan yang jodoh datang tergolek-golek atas pinangan orang. Korang tak payah usaha pun. Ayat korang, "Jodoh kan tangan Tuhan." So korang dengan hebatnya tunggu orang masuk meminang. Tapi kes-kes terpencil macam ni biasanya berlaku kalau korang ni memang lawa. Kalau tak lawa pun, mata sedap memandang. Tambah-tambah korang ni mesti baik punya. So no problem lah untuk lelaki yang lemah iman macam kami ni cair dengan kesopanan kalian and senyuman manis kalian. Bak kata aku sendiri, kalau pijak semut yang mati, semut tu boleh hidup balik pun.

And biasanya kes-kes kahwin paksa ni mesti dapat suami yang almost perfect lah, tak macam aku. So mesti suami dia pandai baca quran+jadik imam+subur++++, yang semuanya tak macam aku. No wonder lah aku tak pernah bercinta.










2) Lelaki tu umur ntah bape ntah. Tapi novel kan, so watak-watak kompem area 20-an yang tengah menggila nak cari pasangan. Nak dijadikan cerita, lelaki ni jahat. Then dia jumpa perempuan baik. Lelaki ni jatuh cinta. Lepas tu lelaki ni usaha+usaha+usaha+taubat+++, then dia pun jadik baik. Seperti janji Allah s.w.t Yang Maha Agung, lelaki baik kan untuk perempuan baik. Lepas tu diorang kawin sesegera mungkin sebab masing-masing dah tak sabar. Kira dah tahap wajib kahwin r.


Ulasan aku:

Okay, memang lah perempuan baik untuk lelaki baik. Tu takde orang nak nafikan. Tapi kalau kalian pakai tudung labuh, pakai serban, and behave like the way of the Prophet semata-mata nak dapat jodoh yang baik-baik, baik tak payah. Walaupun lelaki baik untuk perempuan baik, tapi still ada slightest chance yang perempuan baik mungkin dapat lelaki jahat. And bila benda tu terjadi, korang yang kuat berangan  ni, aku risau tak boleh terima kenyataan.

Number 1 rule in this world: Buat baik tak semestinya dibalas baik.
Number 1 rule in the other world: Buat baik kompem dibalas baik.


Ujian Tuhan, suka hati Dia lah nak uji kita apa. Ada ke rule dalam adat berTuhan yang kalau kita taat kepada Allah, kita akan dapat yang baik-baik jer? Tak, kan?? Alangkan Nabi s.a.w pun tidur atas tikar.

Bagi perempuan solehah tu, ini dugaan dia.

Bagi lelaki jahat tu, ini rahmat untuk dia.


So, Tuhan lagi pandai mengatur.


The main point is, kita jangan banyak berangan.
Terlalu demand=Mudah kecewa.
Tak demand=Takde nafsu.





Bye.

4 comments:

  1. HAHAHAHA..
    okay2..maaf gelak over.
    tukar2,
    hihihihihi(gelak SOPAN,bukan gelak HANTU MENGILAI okeh?)
    back to the POINT ;

    hmm.
    yup2..
    JANGAN terlalu DEMAND.
    weh,MR The Real Me ;
    mereka bukan berangan TAPI berharap.
    haha.
    and of course,aku ,kau n yg member2 yg lain nk kn pasangan masing2 yg BAIK kn?
    mana ade org nk kawen ngan org jahat.
    haha,
    TAPI,aku sokong ko.
    mmg Allah s.w.t ada mengatakn,
    "lelaki yg baik utk perempuan yg baik n VICE VERSA"
    but,REMEMBER this(2:216)
    Allah akan sentiasa menguji hamba2NYA utk melihat sejauh mana keimanan kita dan sejauh manaa kita bersyukur dgn perencanaan Allah..

    yg penting,jadi BAIK jgan laa niat semata2 nk dpt kn pasangan yg baik jer..
    niat BAIK kerana ALLAH,
    JODOH yg baik hanya selingan utk kita sama2 ke JannahNYA..
    TAPI,sape kate org baik kawen ngan org TAK berapa baik(aku tak kata jahat oke?)
    susah nk berjuang atas jln ALLAH???
    TAK de maknanya~
    kesukaran dlm usaha tu lah yg Allah tgk,
    nah,ayat sebenarnya,
    "sesungguhnya,Allah melihat usaha seseorang hambaNya BUKAN natijah"

    GOOD LUCK.
    insyaAllah,

    waallahualam'

    ReplyDelete
  2. a pessimist never dissapointed,,,, hahax,,,

    ReplyDelete
  3. cerapcapiq:
    org yg mudah berputus asa tak pernah kecewa?
    so,its mean.bagus laa bersikap pessimist nh?
    so that,u will never felt dissapointd in ur whole life..haha..
    biaq btoii hang nh?
    JANGAN hang amalkn sifat ni beb.BAHAYA!

    always POSTIVE thingking okay?
    AND,
    never give up!
    (^^,)
    cheer :)

    ReplyDelete
  4. baca tak tu cerap??

    nasihat bermakna dari Cik Alina!!

    Tepuk2!!

    ReplyDelete