Monday, 2 April 2012

Demi Masa: Ehh, Aku dah T.U.A?
Al Quran, Allah Azza Wajalla bersumpah demi sesuatu yang manusia panggil masa.


Kata Allah,

A001
Demi Masa!

Dalam Al-Quran juga, Allah bersumpah dengan banyak perkara. Demi Matahari. Demi Bulan. Demi siang dan malam. Dan segala sumpah-sumpah tersebut hanya layak bagi Allah. Dia Tuhan. Dia boleh berbuat apa yang Dia mahu. Namun manusia, kita hanya dibenarkan untuk bersumpah dengan menggunakan nama Nya.

Demi Allah!

Manusia, hidup mereka sangat-sangat pendek.

Paling lama, 60 tahun.
Tolak dengan umur baligh(amalan kita tak dikira selagi tak baligh), kita tolak dengan katakan, 15 tahun. Umur manusia sekarang menjadi 45 tahun.

Kita tolak pula dengan tidur. Kerana tidur ini mengambil bahagian yang sangat banyak dalam hidup manusia. Tidur manusia 8 jam sehari. Kita darab dengan 2/3, umur manusia hanya tinggal 30 tahun.

Kita, Allah swt bagi 30 tahun untuk hidup. Kita agak-agak macam tu lah. Padahal berapa ramai sahabat, kenalan, saudara-mara kita yang meninggal dalam umur tak sampai 40 tahun, bahkan lebih muda daripada itu.

Kematian itu sangat-sangat dekat.

Umur manusia pendek, tapi perjuangan manusia sangat hebat.

Kita lihat sejarah manusia, peperangan-peperangan yang berlaku dalam sejarah ketamadunan manusia, betapa manusia bertungkus-lumus bermati-matian untuk mendapat harta, kekayaan, pangkat, dan segala apa yang manusia boleh capai dengan tempoh 30 tahun yang diberikan oleh Tuhan.

Bagi sang raja, raja bermatian mempertahankan pangkat. Bagi si kaya, si kaya bermatian mengejar harta. Sehingga apabila kita melihat kesungguhan yang dipamerkan oleh manusia dalam tempoh 3o tahun itu, kita kata,

"Manusia ini sangat ajaib sebenarnya.!"

Manusia apabila mengejar dunia, mereka menjadi sangat hebat.

Student boleh tak tidur malam mengejar exam.
Ahli parlimen boleh berkejar ke sana sini, berceramah di sana sini unruk memancing undi. Tidak terlintas penat baginya.(sekarang nak dekat pilihanraya da)

Tapi apa yang Allah kata?


A002
Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian

"Aku penat-penat buat duit, aku berusaha bertungkus-lumus kekalkan pangkat aku, Tuhan kata aku rugi?"

Lalu manusia berkata "Tidak!"

Aku ada harta, rumah aku besar, aku ada pangkat dan kemuliaan dalam kalangan manusia, aku tidak rugi. Bahkan aku tak menyesal pun sepanjang aku hidup di dunia ni!
 

Tuhan pun menjawab,

A003
Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.


"Kecuali orang yang beriman dan beramal soleh, dan yang berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. Selain daripada itu, manusia seluruhnya RUGI!"

Itu amaran daripada Tuhan.

Kita dalam kerugian. Aku dan anda semua.
Kita lihat suatu orang tua. Mungkin dalam hatinya,
"Alah, aku dah tua-tua ni tinggal nak ibadat jer. Malas la nak kisah hal orang lain.."

Betul, kita pun kata, orang tua ni beramal soleh. Pergi masjid selalu. Kita puji amalan dia. Kita setuju dengan dia.

Tapi barangkali Surah Al-Asr ini yang tak setuju dengan dia.

Apa yang Surah ni pertikai?

"..dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar..."

Islam suruh umat dia berpesan-pesan kepada kebaikan. Islam tak suruh umat dia duduk terperuk dekat masjid buat amalan sorang-sorang.

Tak, Islam tak pernah suruh macam tu.
Islam suruh buat amal, buat amal jemaah. Solat, biar solat jemaah. Nak masuk syurga? Islam suruh masuk ramai-ramai. Tak kira apa jenis peringkat umur, mati itu boleh datang bila-bila. Jadi semua orang kena saling nasihat-menasihati antara satu sama lain.

Semua orang bertanggungjawab terhadap amar makruf nahi mungkar.

Sekejap sangat umur kita ni.

Kita kerja kerajaan. Kita kerja 20 30 tahun untuk nikmati hasil kerja kita lepas pencen. Kita nak dalam akaun kita ada RM 300k. Kita nak nikmati duit tu lepas kita pencen. Tapi lepas kita pencen, kita pun diserang kencing manis. Darah tinggi. Sakit jantung. Anak kita, dah tak balik untuk jenguk kita.

Apa nilai RM300k tu tadi?

Barangkali ketika itu kita pun akan berkata,

"Kalo aku boleh undur masa, aku taknak pun 300k ni. Aku nak kaki aku, aku nak anak aku balik jenguk aku. Kenapalah aku tak ajar anak aku agama elok-elok?"
Kenapalah aku tak berpesan-pesan kepada anak isteri aku tentang agama? Supaya aku tak menyesal di kemudian hari?

Kita semua kena fikirkan sama-sama.

Mengingati mati bukan bermaksud kita tak payah buat amalan dunia ni betul-betul. Tidak. Student kena belajar betul-betul. Bos kena arah pekerja buat kerja betul-betul. Guru kena didik anak murid betul-betul.

Mengingati mati supaya akhirat sentiasa berada teratas daripada dunia dalam hati kita.

Aku nak akhiri entri ni suatu pesanan Nabi saw kepada Salman Al Farisi ra,"Wahai Salman, ambillah dunia ini sekadar apa yang diperlukan untuk seorang pengembara meneruskan perjalanannya."1 comment:

 1. surah As-Saff:10-12

  kt surah ni,Allah tanye kita,'wahai orang2 yg beriman, mahukah kamu,AKU tunjukkn suatu perniagaan yg boleh menyelamatkn kamu dr azab yg pedih?
  -beriman kpd Allah dan Rasul
  -berjihad dijalan Allah dengan harta dan DIRI kamu.


  did you see that?
  DIRI KAMU.maka,selagi ade peluang,ada umur,
  gunakn diri kita utk berjihad..
  bg tazirah kt org,bg nasihat,tolong kutip batu kt jalan,bg sedekah,
  tu semua perniagaan kita kt dunia utk akhirat :)

  insyaAllah..moga Allah terima ^^

  ReplyDelete